CBAM – Carbon Border Adjustment Mechanism – är ett klimatpolitiskt styrmedel som syftar till att minska utsläppen globalt genom att sätta ett pris på koldioxid kopplat till vissa importvaror. Reglerna innebär att företag som importerar specifika varugrupper till EU måste rapportera utsläppsdata kvartalsvis.
Rapporteringsplikten gäller från 1 oktober 2023, för företag som importerar varor utanför EU som exempelvis järn- och stålprodukter, aluminiumdetaljer, gödsel, cement eller vätgas.
Från och med 2026 skärps kraven ytterligare – då måste företag ansöka om att bli godkänd som CBAM-deklarant och skaffa CBAM-certifikat för att betala för utsläppen som varorna medför.
Även mindre företag omfattas
Naturvårdsverket betonar att även mindre företag eller enskilda aktörer omfattas, då ett värde på 150 euro per importtillfälle gäller. Nyligen har EU-kommisionen presenterat ett förslag där importörer som importerar mindre än 50 ton per år inte ska omfattas. När och om förslaget godkänns är osäkert i nuläget.
Risk för sanktionsavgifter
Den som inte rapporterar riskerar sanktionsavgifter och kan få svårt att bli godkänd CBAM-importör i framtiden. Myndigheten rekommenderar att alla som importerar berörda varor ser över sina rutiner.
Den 7 maj 2025 håller Naturvårdsverket ett öppet webbinarium för att besvara frågor om CBAM. Anmälan sker via deras webbplats.
Fakta: Vad är CBAM?
CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) är ett EU-instrument som sätter ett pris på koldioxid kopplat till import av vissa varor från länder utanför EU, för att förhindra så kallad koldioxidläckage.
Exempel på varor som omfattas:
- Järn och stål (t.ex. skruvar, balkar, rör)
- Aluminium
- Cement
- Gödsel
- Vätgas
- El
Tidslinje:
- Oktober 2023: Rapportering av importutsläpp börjar
- 2026: Godkännande som CBAM-deklarant krävs och krav på certifikat
Mer info:
- CBAM-rapportering hos Tullverket
- Ansökan om CBAM-deklarant
- Lista över berörda produkter
- naturvardsverket.se/cbam
- Prenumeration på Naturvårdsverkets Informationsbrev
- Frågor: cbam@naturvardsverket.se | 010-698 10 00