Möt en medlem
29 november, 2023

NKT: En ledande kraft inom kabellösningar

Först ut i vår serie "Möt en Medlem" är NKT - en framträdande aktör i kabelindustrin med anor från 1800-talet. Förutom ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor är Selcable ett troget medlemsföretag i Selcable och sen sex år är deras representant Peter Marcusson ordförande i organisationen.

Sedan bolaget grundandes 1891 har NKT varit något av en pionjär inom kabelbranschen som erbjuder omfattande lösningar för kabelmarknaden i och utanför Sverige. Med en historia som sträcker sig tillbaka till den andra industriella revolutionen, har NKT anpassat sig till de växande energibehoven i en globaliserad och uppkopplad värld. Företagets mål är att stödja det växande behovet av energi genom att tillhandahålla energitransportlösningar och kostnadseffektiva produktionsanläggningar​​.

— Genom att bygga på förtroendebaserade partnerskap har NKT utvecklat långvariga relationer och smidiga samarbeten, positionerande sig både som en lokal partner och en internationell leverantör. Denna inställning har bidragit till att skapa och bibehålla kundrelationer över flera årtionden​​, berättar Peter Marcusson, Head of Renewables North Europe.

En trogen medlem i Selcable

Förutom att NKT är representerade som ledamot i Europacable är bolaget sedan många år ett troget medlemsföretag i Selcable. Sen sex år tillbaka är Peter Marcusson styrelseordförande i Selcable.

— Selcable är en viktig organisation för oss på NKT då vi är den samlade rösten för den svenska kabelindustrin både vad gäller diskussioner med myndigheter och att fungera som en remissinstans. Dessutom har vi via Selcable etablerat ett väl fungerande retursystem för kabeltrummor på den svenska marknaden, säger Peter Marcusson.

Företaget spelar också en central roll i övergången till grön energi. Med sin högkvalitativa kraftkabelteknik bidrar NKT till hållbar energiöverföring, med lösningar som täcker låg-, mellan- och högspänning. Med kontor och produktionsanläggningar i 15 länder, över 4000 anställda, och en notering på Nasdaq Köpenhamn, visar NKT sitt engagemang för hållbarhet.

— Att NKT tar hållbarhetsfrågan på största allvar visar vi tydligt med att vi var först inom kabelindustrin med att ansluta oss till Science Based Target, ett initiativ för att samarbeta om vetenskapsbaserade klimatmål, avslutar han.